Non Bake Cheese Cake


1.BAHAN - BAHAN
7 - 8 KEPING DIGESTIVE BISKUT
3 SUDU BESA MARJERIN OR BUTTER
200 GRAM CREAM CHEESE(KALAU NAK TINGGI SIZE CAKE TU BOLEH LER GUNA LEBIH DARI 400 GRAM CREAMCHEESE)
150 GRAM OR LESS ICING SUGAR
200ML WHIPPING CREAM
PERAHAN LEMON (DARI SEPARUH LEMON YANG SEDERHANA BESAR)
2 SUDU BESAR SERBUK GELATIN
25ML AIR SUAM
TOPPING MENGIKUT CITARASA ANDA








CARA - CARANYER:
CRUSH BISKUT HINGGA HANCUR THEN GAUL DENGAN BUTTER.
PRESS BISKUT TADI PADA LOYANG YANG MUDAH DITANGGALKAN DARI BAWAH. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELAMA 10 MINIT PADA BAHAGIAN BEKU.
BEAT WHIPPING CREAM TU SAMPAI FLUPPY THEN MASUKKAN CREAMCHEESE TU AND BEAT LAGI HINGGA SEBATI.
MASUKKAN ICING SUGAR,PERAHAN LEMON AND ALSO BANCUHAN SERBUK GELATIN.(25ML + SERBUK GELATIN).
KUARKAN BISKUT TADI DAN PASTIKAN BISKUT TELAH KERAS.
CURAHKAN BATTER CREAMCHEESE TU KAT ATAS BISKUT TADI DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELAMA SEMALAMAN.

Ulasan

  1. akak,if nk ganti gelatin dgn agar, tahu x sukatan nyer brape..

    sbb gelatin mostly xhalal.. bila dh was2, xbrani la sya nk guna. ape tah lagi nnti cake tu bgi kat org.. huhuu..

    hari tu dh try buat.. tp xmenjadi.. mcm landslide.. (T__T)
    jenis cream cheese main`n peranan ke?

    BalasPadam
  2. ade jer gelatin halal
    brand halagel.
    dgn agar2 bese tu akak tak thu la dik.
    btw,yup
    lain2 cream cheese mmg mainkan peranan..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Feel free to give your opinions guys!

Catatan Popular