Egg Tart Recepi
Bahan-bahan ( 12 biji )
- Untuk Crust
- 300 gram tepung gandum
- 150 gram marjerin / mentega
- 1 biji telur (size L / size A)
- 3 camca besar gula
- 1 camca teh garam
- Untuk Filling
- 2 biji telur (size M/B)
- 4 camca besar gula
- 1 camca teh esen vanila
- 2 cawan air suam
- 5 camca besar susu pekat manis
Cara-cara
- Adun semua bahan - bahan untuk crust hingga menjadi doh
- Balut doh dengan platik pembalut dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
- Setelah cukup 30 minit,canai doh dan potong atau cetak mengikut kehendak anda
- Terapkan pada muffin pan (sekiranya takde acuan tart yang metal tu)
- Bakar dlm ketuhar selam 10 minit atau 15 minit atau sehingga kekuningan sedikit pada suhu 160 degree celcius
- Bancuh kesemua bahan - bahan untuk filling dan tuang ke dalam crust tadi.
- Bakar semula tart tadi sehingga fillingnyer betul - betul masak. (dalam anggaran 10 minit)
note: ade sesetengah orang letak tepung kastad sikit untuk filling.terpulang pada anda nak letak atau tak.
Ulasan
Catat Ulasan
Feel free to give your opinions guys!