My Very First Portuguese Egg Tart!!

salam guys..
selamat tahun baru..
selamat bekerja..
selamat kembali sekolah..
last week kemain lagi aku nak buat cheese cake ler..ape ler..
last - last end up buat egg tart..
ekekke..
aku ni suke betul alter2 resepi org lain dek kerana bahan tak cukup n modal nak beli bahan - bahannya tak cukup..
but the..alhamdulillah jadilah...

ni amik fresh dari oven beb!!
yummy!!
nak resepi ker?
kat bawah ni jer!!


  • 1 keping Puff Pastry
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1 cawan susu full cream milk (sebab takde whip cream,makanya pakai jer full cream milk)
  • 3 biji kuning telur (pakai 2 biji jer sebab buat 4 keping tart jer)
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract 


  1. Panaskan oven, 200ÂșC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan kecuali puff pastry dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat(saya potong 4 jer). Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.

Ulasan

Catatan Popular