Pizza Margherita
Jadi,Aku Kongsikan Resepinya Di Bawah:
Doh Pizza:
4 cawan tepung gandum
2 cawan air suam
1 peket yeast segera (mauripan,etc)
secubit garam
2 sudu besar minyak
Cara - cara:
- kacau yeast ke dalam 1 cawan air suam,biarkan sehingga 2 minit.
- Campurkan tepung,garam dan gula ke dalam bekas
- Uli kesemuanya dengan bancuhan yeast dan baki air suam tadi.
- Uli sehingga doh lembut.
- Simpan di dalam peti sejuk sehingga naik 2 kali kali atau sehingga 3 hari.
Sos Pizza:
1 tin tomato puree (nak sedap boleh gunakan 4 biji tomato fresh dikisar tanpa air)
2 ulas bawang putih
1 camca kecil basil kering
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukupnya (secubit garam dan 5 sudu besar gula)
1 tin air
Cara - cara:
tumiskan bawang putih sehingga naik bau
masukkan basil..
masukkan tomato puree dan air
didihkan...
serasikan garam dan gula...
*boleh kurangkan gula kalau tak mahu manis sangat.
*sos ini lebih sedap kalau ada fresh basil..
Sekarang adalah waktu yang di tunggu - tunggu!!
Macam mana nak buat pizza anda sendiri di rumah!!
Mula - Mula sediakan doh pizza anda!!! |
Canai doh anda seperti di atas. anggaran?! ketebalan adalah nipis tahap sederhana.. pastikan anda taburkan sedikti tepung pada rolling pin anda dan juga pada permukaan pencanaian agar doh tak melekat... |
ratakan sedikit minyak masak pada tin pembakar pizza anda dan pindahkan doh yang dicanaikan tadi.panaskan oven anda pada suhu 200 degree celcius selama 10 minit.. |
kemudian,cucuk sedikit permukaan pizza sebelum disiramkan dengan sos pizza yang telah anda sediakan sebelumnya.... |
kemudian,bakarlah selama 15 - 20 minit pada suhu 200 degree celcius... |
Sedap dimakan suam - suam juga.Bon Appétit |