Masak Lemak Bawal Basil
Bahan - Bahan 2 ekor ikan bawal hitam di potong dua 1 kotak santan 2 sudu besar serbuk kunyit 4 ulas bawang putih 3 ulas bawang merah 1 inci halia 1 sudu besar basil kering 4 biji ketang (dibelah empat) 1 batang lobak merah (potong dadu sederhana) 1 biji tomato (dibelah 6) 1 sude besar pes asam jawa 1 peket perencah bunjut sup ikan 1 ketul cube ayam 3 cawan air garam dan gula secukup rasa Cara - cara: tumiskan bawang putih,bawang merah,halia,serbuk basil dan serbuk kunyit hingga naik bau. masukkan air dan masak kentang dan lobak sehingga empuk. kemudian,masukkan santan,perencah sup ikan dan cube ayam. renehkan tapi jangan sampai pecah minyak. akhir sekali masukkan ikan dan pes asam jawa dan tunggu sehingga ikan masak. pastikan juga dalam tempoh tersebut api adalah kecil dan dikacau perlahan - lahan sentiasa untuk mengelakkan santan dari pecah lemak. sebatikan garam dan gula dan akhir sekali masukkan tomato. siap dihidang.. |