Resepi Bingka Labu Bakar

 



Nama resepi asal:
BINGKA LABU LEMAK MANIS
sumber : Yatie & Jun & K.Nor
By:HaSue


kredit tuk kesemua blogger - blogger di atas.
sebab terus menjadi resepi ni..
and kami tak derhaka resepi.
ikut betul - betul dan bulat - bulat resepi yang diberikan.
Mohon kongsikan di sini ya.

Bahan - Bahan:
2 biji telur
2 cwn santan (kami guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi - kami guna butter
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih *ni takde letak

CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi,  Tuangkan dalam mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.

Ulasan

Catatan Popular