Resepi Bulgogi
Bahan - bahan:
400 - 500 gram daging (potong memanjang dan halus - halus)
Bahan - Bahan Kisar
1 bili lada benggla merah (layurkan sekejap atas stove sampai naik bau)
1 batang cili merah ( layurkan seperti lada benggala)
4 - 5 biji bawang putih (bakar sekejap pada stove sampai kuar bau wangi)
1 biji bawang holland (potong dadu)
4 sudu besar mixed herbs
2 sudu besar serbuk basil
2 sudu besar serbuk rosemary
2 sudu besar serbuk oregano
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu besar hot sauce (boleh dapat di kedai barangan arab, kalau takde takpe)
1 kiub ayam
3 cawan sos tomato
2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar 5 spices
1 sus besar serbuk halia
1/3 cawan Winchester sauce
garam dan gula ikut suka
Cara - Cara:
Mula - mula selepas kisar semua bahan, perap la daging tadi dengan bahan - bahan kisar tersebut
Paling kurang pun 1 -2 jam
Panaskan kuali dengan sedikit minyak kalau suka
kalau tak nak pun takpe
kalau korang ada non stick pan / pemanggang ajaib, boleh la guna
kalau tak nak pun takpe
kalau korang ada non stick pan / pemanggang ajaib, boleh la guna
Masukkan daging tadi dan balik - balikkan
Bila dah agak kering or dah mula karamel, bolehlah angkat
Daging ni baik nipis - nipis je keratnya supaya cepat masak.
Daging ni baik nipis - nipis je keratnya supaya cepat masak.
Ulasan
Catat Ulasan
Feel free to give your opinions guys!