Ikan Patin Masak Asam Pedas : Resepi dari Azie Kitchen


Masak Asam Pedas Ikan Patin

1 ekor ikan patin saiz sederhana
1 bunga kantan - belah 4 (saya tak letak)
1 ikat daun kesum
1 sb pes asam jawa adabi - guna air asam jawa
Garam dan serbuk perasa
Kacang bendi secukupnya

Bahan kisar:
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1 inci halia
1 senduk cili giling - saya guna 20 biji cili kering
1 ibu jari belacan

Cara cara:
Kisar bawang bawang, halia dan belacan. Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili giling.  Masak sehingga cili benar benar masak. Bila naik minyak, masukkan bunga kantan, jika guna bunga kantan.

Masukkan setengah blender air (agak agak). Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa.  


 Renih atas dapur dan masuk daun kesum, kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya.


Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas panas.

Nota:
Jika terlebih masam, tambah air. Mesti kena ada rasa masam dan pedas, baru sedap.

Ulasan

  1. Ikan patin masak asam pedas memang lauk kegemaran selain patin tempoyak.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Feel free to give your opinions guys!

Catatan Popular