Ikan Patin Masak Asam Pedas : Resepi dari Azie Kitchen
Masak Asam Pedas Ikan Patin
Oleh: Azie Kitchen
1 ekor ikan patin saiz sederhana
1 bunga kantan - belah 4 (saya tak letak)
1 ikat daun kesum
1 sb pes asam jawa adabi - guna air asam jawa
Garam dan serbuk perasa
Kacang bendi secukupnya
Bahan kisar:
Bahan kisar:
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1 inci halia
1 senduk cili giling - saya guna 20 biji cili kering
1 ibu jari belacan
Cara cara:
Cara cara:
Kisar bawang bawang, halia dan belacan. Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili giling. Masak sehingga cili benar benar masak. Bila naik minyak, masukkan bunga kantan, jika guna bunga kantan.
Masukkan setengah blender air (agak agak). Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa.
Masukkan setengah blender air (agak agak). Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa.
Renih atas dapur dan masuk daun kesum, kacang bendi, garam dan serbuk perasa. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya.
Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas panas.
Nota:
Nota:
Jika terlebih masam, tambah air. Mesti kena ada rasa masam dan pedas, baru sedap.
Tengok gambar pun tau sedap ni!
BalasPadamIkan patin masak asam pedas memang lauk kegemaran selain patin tempoyak.
BalasPadam