Resepi Ketam Masak Nenas
3 - 4 ekor ketam bunga (bersihkan, buang semua sepit - sepit dia yang tajam tu, belah dua.)1 bijii nenas (kupas, bersihkan dan potong ikut suke)
1 pek kecil serbuk kari ikan
1 sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang putih (kisar)
1 biji bawang besar (kisar)
1 sudu kecil buah pelaga
2 batang cili besar (belah 2)
1 inci halia (kisar)
1 batang serai (ketuk sedikit)
1 cawan santan
setangkai daun kari
sedikit daun limau purut
Cara - cara:
Tumiskan bawang putih, bawang besar, buah pelaga, halia, serai dan kunyit sehingga naik bau
Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit
Kemudian masukkan nenas dan sedikit air
Renehkan sehingga nenas empuk
Setelah nenas empuk, masukkan ketam beserta daun kari, cili besar dan daun limau purut.
Biarkan sehingga ketam masak. Kalau air kurag, boleh tambah sedikit.
Akhir sekali masukkan santan dan serasikan garam dan gula kalau suka.
Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit
Kemudian masukkan nenas dan sedikit air
Renehkan sehingga nenas empuk
Setelah nenas empuk, masukkan ketam beserta daun kari, cili besar dan daun limau purut.
Biarkan sehingga ketam masak. Kalau air kurag, boleh tambah sedikit.
Akhir sekali masukkan santan dan serasikan garam dan gula kalau suka.
dapnya.. MA pun suka ketam masak lemak nenas ni
BalasPadamtu la ayu. xsangka sedap rupanya ketam ni masak dgn nenas
Padamtak pernah cuba dengan nenas ni...
BalasPadamsaya pun 1st time cuba. oklah. just nice
Padam